I vårt förra inlägg skrev vi om hur du kan spara pengar i vardagen. Här följer ytterligare några tips på vad du kan göra för att få ännu mer pengar över till sådant som verkligen betyder något.
Se över lån
Väldigt många svenskar äger en bostad som de har massiva lån på. Trots att lånen kan kosta många tusenlappar i ränta varje månad så är det relativt få som har lagt något större arbete med att jämföra och förhandla räntor. Om du inte ställt olika låneinstitut mot varandra är risken stor att du betalar mer ränta än du behöver. Särskilt dyr kan ränta vara om man är kund hos en storbank och inte själv varit aktiv i förhandlandet.
Vi uppmanar därför alla att läsa på och kolla runt på marknaden. Genom att söka lite på nätet så kan man hitta information om vad en normal ränta bör ligga på för ett lån av din typ och storlek. Ligger normalräntan under din ränta så är det hög tid att sätta hårt mot banken och pruta ner den. Är din bank inte tillmötesgående så är det bara att kontakta andra långivare. Om din ränta ligger i linje med vad som gäller på marknaden kan det ändå finnas lite marginal att jobba med. Idag finns flera nischbanker som erbjuder väldigt låga räntor.
Skaffa en inneboende
När vi ändå är inne på temat bostäder. Idag råder bostadsbrist i stora delar av landet, därför är bostäder hårdvaluta. Om man har köpt en bostad så har man fått betala priset för bostadsbristen genom att betala dyrt för just sin bostad. Om man bor lite större än man egentligen behöver så kan man utnyttja detta faktum och tjäna en extra slant. Till och med vi som bor i lägenhet kan ta tillfället i akt och exempelvis hyra ut ett rum till en student. Hyran den inneboende betalar kan i många fall räcka till att täcka en stor del av dina egna boendekostnader, smart och väldigt ekonomiskt!
Få koll på matsvinnet
All mat som slängs i västvärlden är ett stort problem för miljön och klimatet. Den energi som läggs på att producera all mat som i slutändan hamnar i soptunnan släpper ut ofantliga mängder koldioxid helt i onödan. Genom att minimera den kasserade maten i just ditt hushåll gör du ett bidrag för miljön, och som inte det vore nog gör du även din plånbok en stor tjänst.
Nyckeln för att minska matsvinnet är planering. Genom att se över vad man har i kylskåpet och göra planer för vad som ska lagas i veckan samt vad som behöver köpas minimerar man risken att man ska behöva slänga en massa varor på grund av att då stått för länge. Att handla innan man fått en översikt på vad som står i kylskåpet kan vara ett stort misstag. Risken med att handla oförberett är att man köper på sig saker man redan har, vilket oundvikligen resulterar i att några av varorna kommer att passera sitt bäst-före-datum innan man hinner konsumera dem.